NEO'25

2 - 1

3e klasse D

9 maart 2019 15:00

De dag begon met het trieste bericht van het overlijden van Gijs van der Heijden. Clubman en vele jaren leider geweest van teams waarin zijn zonen speelden, samen met zijn vrouw Tineke vrijwilliger bij de club en trouwe supporter van onze eerste elftal. Vanaf deze plaats condoleren wij Tineke, Hans en Erik en wensen hen veel sterkte toe; de komende week en de tijd die voor hen ligt. De gedachte leeft dan: moet er wel gevoetbald worden zo’n dag? Los van alle regels die daar ongetwijfeld over zijn vanuit de KNVB en wellicht ook in clubverband, leefde bij mij persoonlijk de gedachte: als er dan gevoetbald wordt, laten we proberen als een klein eerbetoon aan Gijs de drie punten mee naar huis te nemen. Die kansen waren er vandaag wel, maar helaas liep dat dat anders. Na afloop realiseer je je dan tegelijkertijd ook: het is maar voetbal…Voorafgaand aan de wedstrijd stonden we stil bij het overlijden van Gijs in de vorm van een minuut stilte. HSSC speelde de wedstrijd met rouwbanden om, op deze wijze hun betrokkenheid tonend bij dit grote verlies voor de familie van der Heijden en de With.

Voor de tweede keer dit seizoen reisden we af naar Sprang Capelle en kwamen we terecht op het fraaie complex van NEO’25. Toen ik op de site iets wilde vinden over de historie van de vereniging, kwam ik niet verder als de betekenis: “Nederland en Oranje” en uiteraard de oprichtingsdatum: 1925, maar dat had ik zonder toelichting ook wel kunnen bedenken. Opmerkelijker is het feit dat men opgericht is als korfbalvereniging. Blijkbaar is daar in de loop der jaren de voetbaltak bijgekomen of mogelijk in plaats van. De naam Nederland en Oranje doet men alle eer aan door in het rood-wit-blauw te spelen; voor het Oranje zorgden wij vandaag.

De trainer greep weer terug op de vertrouwde opstelling met een vier mans verdediging en de bekende namen, waarbij vandaag Frank als linksbuiten startte en Lucas die positie in de tweede helft overnam. Kees van den Berg was weer fit en speelde weer op ‘zes’. NEO koos ervoor om de eerste helft met de harde wind in de rug te spelen. Wellicht met de gedachte: dan kunnen we het verschil voor de rust maken. De wedstrijd was echter nog maar drie minuten bezig toen HSSC in de vorm van Koen Looij een vrije trap mocht nemen; deze leek nog even aangeraakt de worden door Kees van de Berg, maar uiteindelijk belandde hij (met een beetje dank aan de wind) rechtstreeks in het doel van NEO en stond de 0-1 op het bord. Nog geen twee minuten later was het Niek de Vos die de 1-1 voorkwam met een geweldige redding. Het was NEO dat steeds meer aandrong zonder overigens tot geweldige kansen te komen. In de 20e minuut was er een diepe bal van NEO die Menno over de achterlijn dacht te kunnen laten lopen, maar een speler van NEO wist de bal binnen te houden, hij omspeelde Menno maar zijn inzet verdween in het zijnet. Na een half uur spelen een kans voor HSSC. Uit een vrije trap van Nicky kwam de bal via de rug van een tegenstander voor het doel van NEO, maar Kees kwam net een paar centimeter tekort om deze buitenkans te verzilveren. Vlak hierna ging een voorzet van NEO voor het doel langs (dat gebeurde een paar keer in de eerste helft) zonder dat iemand daar zijn voet tegenaan kreeg. Maar een corner vanaf de andere kant betekende in de 38e minuut de gelijkmaker. Hard voorgegeven leek een speler van NEO hem binnen te koppen. Hij raakte hem mogelijk wat aan, maar via het lichaam van Jari verdween de bal in het doel. Een ongelukkig doelpunt, maar op dat moment gaf het de verhouding wel weer. Met deze gelijke stand gingen we rusten en zoals gemeld gingen we met Lucas voor Frank in de tweede helft op zoek naar de overwinning. NEO begon overtuigend aan die tweede helft en na een paar minuten probeerde de trainer van HSSC zijn ploeg wakker te schudden door te roepen: “zij mogen niet aan de bal komen”. Dat is geen regel uit het spelregelboek en NEO was ook niet van plan zich daar iets van aan te trekken, maar de bedoeling was duidelijk: er moest scherper gedekt worden en met meer inzet gespeeld worden. Na zo’n tien minuten in de tweede helft gebeurde datgenen wat volgens ‘Twitter’ op meer velden in de wijde regio gebeurde: het duel werd even gestaakt. Harde wind, regen en hagel maakte verder spelen onmogelijk en men zocht voor even de kleedkamer op. Op de tribune prijsden wij ons gelukkig met een dak boven ons hoofd. Na een poosje werd het droog en gingen we weer

verder. De mooiste kans van de wedstrijd viel vervolgens te noteren: een prachtig één/tweetje tussen Nicky en Koen belandde voor de voeten van Bas, maar helaas verdween de bal over het doel.

Na nog een korte onderbreking waren de beste kansen voor HSSC maar ook een kopbal van Tristan uit een voorzet van Jan verdween aan de verkeerde kant van de paal. Zo leek het op een gelijkspel uit te lopen en dat zou de verhoudingen denk ook het beste weer gegeven hebben. Vlak voor tijd kreeg NEO echter een vrije trap te nemen op een heel gevaarlijke plaats: zo’n 17 meter, recht voor het doel. Via de muur leek de bal weggewerkt te kunnen worden, maar in tweede (of derde) instantie was het toch een speler van NEO die voor de 2-1 zorgde en dat bleek uiteindelijk de eindstand. Voor de strijd om de vierde plaats een duur verlies, want NEO komt nu op één punt van ons en heeft de jacht op die vierde plaats, die mogelijk recht geeft op nacompetitie, vandaag nadrukkelijk ingezet en daarin goede zaken gedaan. Voor HSSC de conclusie dat we voor diezelfde plaats nog volop in de race zijn. Volgende week staat de wedstrijd tegen Everstein op het programma. De club die alle strubbelingen achter zich lijkt te hebben gelaten en na het verlies van Capelle en het gelijke spel van Sleeuwijk zich nog nadrukkelijker in de strijd om het kampioenschap mengt. Een wedstrijd om naar uit te kijken in een week waarin we als HSSC familie om Tineke, haar jongens en alle andere familieleden binnen club heen willen staan.