SC Everstein 1

3e klasse D

8 februari 2020 14:30

Deze week verruilde Kirk Douglas na ruim 103 jaar op deze aardbol te hebben rondgelopen het tijdelijke voor het eeuwige. De acteur die 70 (!) jaar geleden de hoofdrol speelde in de film Spartacus. Een film die bekend staat als een spektakelfilm. Een genre dat in die tijd zeer populair was; groots, meeslepend en bol staand van allerlei effecten waarbij je als kijker helemaal werd meegenomen in het verhaal en na afloop van de film even tijd nodig had om weer terug te keren in de dagelijkse wereld.

U voelt hem aankomen: HSSC – Everstein was deze zaterdag ook zo’n spektakelstuk en dankzij Bas Rikkers staat het ook allemaal op film. Was het dan zo groots? Het is maar wat je verwacht van voetbal in de derde klasse, maar ik heb een aantal heel mooie dingen gezien deze middag. Prachtige duels tussen Lucas van Dam en Wessel Bergshoeff, twee keepers die hun ploeg een paar keer op de been hielden met mooie reddingen, individuele fouten die afgestraft werden en een aantal fraaie treffers met als hoogtepunt de 3-2 van Kees van de Berg.

Voorbeschouwingen doen wij op papier niet aan bij HSSC, maar de geluiden die ik deze week zo her en der opving, waren bij HSSC toch wel redelijk optimistisch over de afloop van dit duel. Wellicht ingegeven door de uitwedstrijd die weliswaar verloren ging, maar die HSSC eigenlijk 80 minuten lang gedicteerd had. Met een nagenoeg fitte selectie begon HSSC aan het duel en de intentie zal ongetwijfeld geweest zijn om Everstein gelijk ‘bij de strot te vatten’, maar daar kwam niet veel van terecht. Geholpen door de rugwind was het Everstein dat het initiatief nam en na vier minuten was het Simon van Zanten die na slecht uitverdedigen de 0-1 op het bord zette. Nauwelijks tien minuten later had de 0-2 zomaar op het bord kunnen staan, maar hield Niek ons in de wedstrijd. Vanaf dat moment kantelde de wedstrijd en nam HSSC de regie in handen. De meeste aanvallen liepen over links en de eerder genoemde duels tussen Lucas en Wessel waren mooi om te zien. Toch waren het de spelhervattingen die voor het grote gevaar zorgden deze middag. Een corner die weggewerkt werd door Everstein belandde voor de voeten van Tristan. Zijn schot werd door Bas op een paar meter van de doellijn met een fraaie voetbeweging tot een doelpunt gepromoveerd: 1-1. Vanaf dat moment was HSSC de bovenliggende partij en na een half uur was het de keeper van Everstein die een kopbal van Kees van de Berg nog wist te pareren, vervolgens schoot Menno op de paal, waarna de bal uiteindelijk voor de voeten van Bas belandde die zijn tweede van de dag maakte. Een volgende veelbelovende aanval over rechts volgde waarbij Jari slechts met een stevige ingreep kon worden afgestopt. Geel voor de speler van Everstein, maar de gevolgen voor HSSC waren groter. Hoewel hij het tot de rust volhield, keerde Jari niet terug in de tweede helft en daarmee was ‘de angel’ uit de rechterkant verdwenen. Voor de rust had HSSC de kansen om verder uit te lopen, maar dit verzuimden men en zo gingen we rusten met een 2-1 voorsprong en een goed gevoel over de eerste helft.

Na rust was wel duidelijk dat alle gevaar bij HSSC vanaf de linkerkant moest komen en dat de omzettingen achterin toch wel de nodige problemen gaven. Of zoals de trainer van HSSC het na afloop stelde: we hebben niet de (brede) selectie om dergelijk situaties op te kunnen vangen. Dat bleek wel duidelijk bij de tweede goal van Everstein. Een voorzet vanaf de rechterkant kon door Robbie de Roos worden ingekopt zonder dat hem ook maar een strobreed in de weg werd gelegd. HSSC leek het snel te kunnen herstellen met het mooiste doelpunt van de middag. Een vrije trap op zo’n dertig meter van het doel van Everstein werd door Tristan met heel veel gevoel over de verdediging van Everstein heen gelegd en daar stond de man die al meer dan twintig jaar ‘op voetbal zit’ en volgens velen helemaal niet kan voetballen klaar om de bal die een beetje half achter hem viel, in één prachtige beweging te verzilveren tot een doelpunt. Kees van de Berg kan dus wel degelijk voetballen! Dat mag ik eigenlijk niet opschrijven van de trainer. Maar ja, wat kan mij het schelen; die trainer gaat toch weg😉. De voorsprong duurde echter maar heel kort en dat was toch wel een beetje te danken aan de ‘regisseur’ van de film. Menno tikte de bal keurig weg voor de voeten van de aanvaller van Everstein, die met zijn val in aanmerking komt voor een Oscar, maar hem in plaats van een Oscar een strafschop opleverde. Een prima scheidsrechter, maar hier zat hij er toch helemaal naast. De penalty werd perfect ingeschoten door Bjorn Stahi en zo stonden we weer op gelijke voet. Hierna had Everstein de beste kansen op een voorsprong maar Niek had een paar heel mooie reddingen in huis. Toch was het HSSC dat enigszins fortuinlijk weer op voorsprong kwam. Een vrije trap vanaf de linkerkant werd door Nicky voor het doel geslingerd waar Bas klaar stond voor zijn derde van deze dag. Voordat hij daar de kans voor kreeg was het Erik Bergshoeff die de bal geheel verkeerd raakte toen hij hem weg wilde werken en zo HSSC ongewild op voorsprong zette. Ondanks dat de wedstrijd nog maar zo’n tien minuten te gaan had voelde je eigenlijk wel dat die nog helemaal niet beslist was. Dat bleek wel: we waren nog maar amper klaar met juichen toen een vrije trap vanaf de linkerkant door Simon voor het doel geschoten werd in de hoop dat er wellicht een voet tegenaan zou komen. Dat gebeurde: de man die nog maar ‘koud’ in het veld stond, Yently Lemmer stond op de goed plaats om hem met een subtiele voetbeweging binnen te tikken. Hiermee stond de 4-4 op het bord en met deze stand werd het spektakelstuk afgesloten.

Na afloop ga je dan her en der te rade bij een aantal deskundigen en zo kwam ik uit bij iemand die een verleden heeft bij beide verenigingen in de veronderstelling dat hij wel neutraal zou zijn: Anton den Braven. Zijn conclusie: op het eerste kwartier na had HSSC het betere spel, maar qua kansen in de tweede helft had het ook zomaar heel slecht af kunnen lopen voor de thuisploeg. Later kwam ik er achter dat hij helemaal niet neutraal is, maar een Eversteiner geworden is in de loop der jaren. Jammer van zo’n jongen… op de lagere school was het altijd zo’n aardig ventje.

Al met al een vermakelijke middag met als enig minpunt het weer; maar ja daar doe je niets aan. Bij het invallen van de schemering was ‘good old’ Aart Stijsiger druk in de weer om de camerapositie van Bas weer op te ruimen en zo werd het wedstrijd gedeelte afgesloten. De dag was echter nog lang niet voorbij en tot in de late uurtjes werd er op diverse locaties nog lang nagepraat over de wedstrijd…of over andere dingen, dat zou ook kunnen natuurlijk.