3e klasse D

5 oktober 2019 14:30

M. (Martin) Wateler

HSSC’61 – Voorwaarts: 6-0

Het was me het voetbalweekje wel…Het Nederlandse voetbal staat weer helemaal op de kaart. De successen van Ajax, AZ, Feijenoord en PSV in Europa zijn al in alle toonaarden beschreven, dus daar hoeven we hier verder geen inkt meer aan te verspillen. Wat nog wel benoemd moet worden is een andere wedstrijd deze week. Eén die aan het grote publiek ontgaan is en wellicht ook aan u…die wedstrijd van dinsdagavond op ons eigen Plein. U zou het soms zomaar gemist kunnen hebben, maar daar werd wel even een geweldige pot voetbal op de kunstmat gelegd. Ook dit jaar doen we weer mee aan het prestigieuze toernooi waar ons bestuurslid en sponsor Mark Timmer van Van der Wal interieurverzorging tegenwoordig hoofdsponsor van is; de EMVanderWal cup. Een toernooi waar clubs uit verschillende klassen tegen elkaar spelen. Wij hadden daarin de eer om tegen GJS te loten. Een tweede klasser, dus wij hadden als laagst spelend team het thuisvoordeel. Een wedstrijd om naar uit te kijken en na een regenachtige dag was het ’s avonds heerlijk toeven langs de kant van het B veld. Windstil en niet koud. Je verwacht dan uiteraard dat het een heel moeilijke wedstrijd wordt, maar dat het in ieder geval een mooie ‘oefen’wedstrijd kan zijn tegen een tegenstander die een treetje hoger acteert. Niets van dit alles echter; weliswaar was GJS de ploeg die het meeste balbezit had, maar qua efficiëntie stak HSSC er ver bovenuit. Een klinkende 4-0 overwinning met bij vlagen heerlijk voetbal met als hoogtepunt een schitterende goal van Lucas en geweldig keeperswerk van Niek. Dat zijn uitslagen die staan en in het Algemeen Dagblad deze week in een artikel over GJS werd het toch wel als een behoorlijke tik ervaren door de Gorcumse Jonge Spartanen. Overigens geen negatief woord over deze vereniging want zij zijn nog een echte amateurclub waar niet met geld gestrooid wordt en dan is het al heel knap om in een tweede (vorig jaar zelfs eerste) klasse te spelen.

Vandaag stond dus voor HSSC na al dat mooie voetbal van deze week de wedstrijd tegen Voorwaarts op het programma. Een Utrechtse ploeg waar we twee jaar geleden ook tegen speelde en destijds met 3-0 van wonnen. De start van deze competitie heeft hen nog geen punten opgeleverd en de bedoeling was dat dit vandaag zo zou blijven. Na het herfstweer van verleden week was het vandaag weer een beetje nazomer en een heerlijk voetbalweertje dus. Als je naar de uitslag kijkt lijkt het of het een makkie was vandaag, maar dan doe je Voorwaarts tekort en eigenlijk ook de jongens van HSSC. Het begin had een veeg voortekenen kunnen zijn want de pupil van de week Joëlle Kooyman schoot de bal in haar poging de keeper van Voorwaarts te verschalen naast, maar gelukkig zegt dat niet alles over de wedstrijd.  Een wedstrijd die overigens al na een minuut stil gelegd werd door de scheidsrechter; een speler van Voorwaarts had een verkeerde broek aan. Ik zag zo gauw het verschil niet, maar het was wat mij betreft wel een noviteit…De eerste minuten gingen behoorlijk gelijk op en het was zelfs Voorwaarts dat in eerste instantie het initiatief nam. Het was echter een slippertje in hun verdediging in de 8e minuut die HSSC in het zadel hielp. Lucas kreeg de bal ineens zomaar voor zijn voeten en die weet wel raad met dergelijke buitenkansjes en schoof de bal in de verre hoek: 1-0. Een hoogstandje van Floris in het strafschop gebied met een schot uit de draai  ging rakelings over, maar Voorwaarts kreeg ook zijn kansen. Het was Menno die in de 18e minuut  ternauwernood met een perfecte sliding binnen de zestien een tegentreffer wist te voorkomen. Het doelpunt van Voorwaarts een paar minuten later werd afgefloten wegens een overtreding die er aan vooraf ging. In de 25e minuut was het Nicky die uit een voorzet van (ik meen) Lucas voor de 2-0 tekende. Het vlagsignaal voor buitenspel werd door de goed leidende scheidsrechter Wateler weggewimpeld. Hij stond er met zijn neus bovenop dus ik ben geneigd hem te geloven (nu gaat dat geloven sowieso makkelijker als het in je voordeel is moet ik zeggen). Toch bleef Voorwaarts het proberen en het was Niek die voorkwam dat ze alsnog in de wedstrijd konden komen. Eerst in de 26e minuut met een poging in de korte hoek en op slag van rust met een formidabele redding door de bal over de lat te tikken. Tussendoor had HSSC het nog geprobeerd met een afstandsschot van Koen Looy maar het bleef bij een 2-0 ruststand.

Na de rust in eerste instantie een zelfde wedstrijdbeeld: Voorwaarts bleef het proberen en het was na een paar minuten weer Niek die een schot uit een afgeslagen corner over het doel wit te tikken. Op dergelijke momenten heel belangrijke reddingen. Je voorkomt er mee dat Voorwaarts de aansluiting vind en voor een keeper is het heerlijk om zo in de wedstrijd te zitten. Heel belangrijke reddingen dus en in de 56e minuut legde Bas de bal af op Koen die met een bekeken schot in de uiterste hoek die heel belangrijke derde treffer maakte. Vanaf dat moment wist Voorwaarts ook wel dat het vandaag niet meer ging lukken. Maar ook nu moest Niek attent blijven en zich nog een paar keer strekken om een tegendoelpunt te voorkomen. In de 65e minuut was het Jari die weer eens een rush over rechts ondernam en de bal voorgaf op Floris die z’n maat 47 tegen de bal zette en voor de 4-0 tekende. Kees en Christiaan kwamen er in voor Tristan en Koen en even later tekende Nicky op aangeven van Bas voor de 5-0. De 6-0 kwam uit een penalty. Christiaan wist met een heel mooie pass Floris te bereiken. Bij diens actie kwam de bal tegen de hand van een verdediger van Voorwaarts; zwaar gestraft, maar Nicky liet de kans op een hattrick niet liggen en schoot de strafschop (net als eerder deze week tegen GJS) onberispelijk binnen. In de tussentijd had Ferry nog plaats gemaakt voor Floris Klijn, maar de wedstrijd was uiteraard al in de knip.

Na het teleurstellende resultaat van een week eerder zagen we vandaag weer goed voetbal met van achteruit een sturende Jan Donker en een sterk middenveld waar Nicky vandaag de regisseur was en de wedstrijdbal mee naar huis had mogen nemen ware het niet dat die bij ons verloot wordt.

Volgende week een uitwedstrijd tegen een Vriendenschaar; een club met een rijke historie die ruim 100 jaar geleden werd opgericht. We kijken er alweer naar uit!