Focussen

HSSC'61 1

4 - 0

Focus '07 1

Competitie

3e klasse D

Datum

21 september 2019 14:30

Accommodatie

Sportpark Bakestein
Middellijn 9
3335KC
ZWIJNDRECHT
tel. 078-6101145

In mijn beleving deed het woord ‘gefocust’ zijn intrede in de voetbalwereld tijdens het WK van 2010 in Zuid Afrika. Te pas en te onpas werd het gebruikt om aan te geven dat men met maar één doel bezig was: wereldkampioen worden. De ‘focus’ ligt op de eerstvolgende wedstrijd; de ‘focus’ ligt op het teambelang, de ‘focus’ ligt…enz. enz. 

Vandaag was Focus onze eerste tegenstander bij de start van een nieuwe competitie. ‘Onze’ Focus ligt overigens gewoon in Culemborg… Geen onbekende tegenstander; we hebben er in het recente verleden een aantal seizoenen  tegen gespeeld en hebben zelfs nog een keer hun kampioenswedstrijd om zeep geholpen. In Culemborg wist HSSC destijds te winnen dankzij een uitblinkende doelman Danny Kruyer. Volgens eigen zeggen keepte hij daar de beste wedstrijd van zijn leven. Mocht u het niet geloven: er is een DVD van die wedstrijd verkrijgbaar. Deze zijn destijds allemaal opgekocht door Danny, maar als u het vraagt wil hij er misschien wel één verkopen.

Vooraf werd er volop gespeculeerd wie de favorieten zijn in deze competitie, maar volgens mij ben ik nergens de naam van Focus tegen gekomen. Dat zegt natuurlijk niet zoveel want het is altijd maar afwachten hoe clubs er na een transferperiode voor staan. De enige transfer die er bij HSSC heeft plaatsgevonden is al eerder besproken; Floris is weer terug waar hij thuis hoort en zich thuis voelt. Wat verder opvalt is dat we een nieuwe aanvoerder hebben: Jan Donker. Een vrij logische keuze, want verleden jaar was Jan al vaak de natuurlijke leider op het veld. Met zijn ervaring is hij daarvoor de aangewezen figuur zonder daarmee anderen tekort te doen, maar ervaring is nu eenmaal iets dat je pas in de loop der jaren krijgt. (maar da’s logisch zou nr.14 zeggen…Nee Utrecht supporters, ik bedoel niet Willem Jansen…)

Vandaag stonden er weer eens drie helften op het programma. Er is een tijd geweest dat het wel eens leek of die derde helft de belangrijkste was van de middag, maar dat is gelukkig niet aan de orde. Hoewel de derde helft wederom zeer geslaagd was, stak de eerste helft er ver bovenuit! Onder het genot van een heerlijk najaarszonnetje hebben we langs de kant staan genieten van een geweldige eerste 45 minuten van de competitie 2019-2020. Ad de Jong zou zeggen: ik ben al tevreden als ik iedere wedstrijd zes mooie aanvallen zie; nou, Ad moet wat dat betreft een heel mooie middag gehad hebben. Over Ad gesproken: de oplettende toeschouwer heeft kunnen zien dat Ad en Tineke’s dagwinkel sinds een paar weken op het roldoek staat. Een actie van Ad die hij samen met een aantal leveranciers heeft gerealiseerd en deze middag werd dat ‘gevierd’ door het verstrekken van Tompoucen aan de supporters; een mooie geste. Namens een ieder: bedankt!

Dan weer terug naar de wedstrijd. Er werd die eerste helft geweldig gecombineerd en we zagen individuele hoogstandjes. Er mankeerde maar één ding aan: doelpunten. Weliswaar 2 stuks, maar de uiteindelijke eindstand had al in de rust op het bord moeten staan. Al na 1 minuut had Jari de openingstreffer op zijn schoen, maar zijn inzet in de korte hoek kon nog door de keeper gestopt worden. Vijf minuten later was het Floris die net een teenlengte tekort kwam om een voorzet vanaf de linkerkant binnen te werken. Diezelfde Floris wist een paar minuten later toen hij alleen voor de keeper verscheen ook het net niet te vinden en zo vergaten de mannen zichzelf en de supporters te belonen met een paar doelpunten. Na een kwartier voetballen werd de ban gebroken en het was Nicky die na een mooie één-twee met Floris voor de eerste treffer tekende: 1-0. Vijf minuten later ging Floris voor zijn eerste doelpunt en hij kon alleen gestopt worden door hem aan het shirt naar beneden te trekken binnen de zestien. Een loepzuivere penalty, maar de scheidsrechter van dienst dacht daar anders over. Een typisch VAR momentje, maar daar doen we (nog) niet aan en wat mij betreft blijft dat zo. In het kader van de derde helft werd de spelers vandaag de gelegenheid geboden om tijdens de wedstrijd ‘in’ te drinken, want er was besloten om een drinkpauze in te gelasten. Die eerste ‘pauze’ werd nog goed verwerkt door het team en het gevolg was een prachtige aanval in de 33e minuut. Een pass op Floris die uit zijn ooghoek zag dat Bas al vertrokken was en met een mooie lichaamsschijnbeweging de bal liet lopen voor hem. Bas die hem vervolgens breed legde op Lucas die met deze kans wel raad wist en de bal hard binnen schoot; één van de mooiste aanvallen van de middag betekende de 2-0 ruststand. Slechts een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen op het veld. Een stand die veel hoger uit had kunnen en eigenlijk moeten vallen, want voor de rust had Floris nogmaals de kans om te scoren, maar zijn schot ging voorlangs en een vrije trap van Nicky verdween over het doel.

De tweede helft leek even een kopie te worden van de eerste helft; na vier minuten kopte Floris een hoge bal door op Lucas die ineens één op één voor de keeper stond. Hij probeerde hem met een lob te verschalken, maar de keeper stond al zo dicht bij hem dat dit eigenlijk niet de beste keuze was en hij plukte de bal uit de lucht. Achteraf kun je zeggen dat het vanaf dat moment allemaal een stuk minder werd van HSSC kant. Focus nam het initiatief over en dit leidde tot een groot aantal corners in de tweede helft. In de 63e minuut had dit zomaar de aansluittreffer op kunnen leveren, maar de bal die vanaf randje zestien werd geschoten verdween op de lat. Zonder dat Focus heel veel kansen kreeg, waren zij wel degenen waar de meeste dreiging van uit ging en verdedigend zag het er een paar keer niet best uit bij HSSC. Toch kregen wij ook weer kansen en Lucas leek op weg naar zijn tweede doelpunt deze middag. De keeper van Focus wist dit maar op één manier te voorkomen door Lucas ver buiten zijn doel te torpederen. Met geel was de scheidsrechter tamelijk coulant, maar Lucas was er vanaf dat moment rijp voor de wissel. Frank  verving hem in de 73e minuut en die tekende vijf minuten later voor een hoogstandje: uit stand schoot hij vanaf zo’n zestien meter de bal binnen. Echt zo’n schot waarvan je langs de kant in eerste instantie denkt; wat een onzinnige poging, maar gelukkig niet de tijd hebt gehad dat hardop te zeggen…Met deze fraaie treffer was de wedstrijd wel beslist en kreeg HSSC de kans om nog verder uit te lopen. Een schot(?) voorzet(?) van Tristan; de speler van Focus wist het ook niet goed en schoot hem pardoes maar achter zijn eigen keeper: 4-0.

Twee feiten moeten nog benoemd worden: Koen mistte een penalty (gebeurt niet vaak) en Niek hield de ‘0’ vast door een heel knappe redding in de 90e minuut (doet tie wel vaker)

Al met al een mooie start van de competitie en met een 4-0 overwinning denk je dan: we zullen wel bovenaan staan, maar aangezien er werd elders ook flink werd gescoord gaat dat feest niet door.

Eén ding moet nog wel benoemd worden: een nieuwe initiatief van Barkie: de club van supporters die de BARKIE CUP in het leven hebben geroepen. Leden van Barkie worden in de gelegenheid gesteld om na iedere wedstrijd 3,2 en 1 punt te geven aan de in hun ogen beste drie spelers van deze wedstrijd. Aan het eind van het seizoen krijgt de speler met de meeste punten de BARKIE CUP! Voor 50 euro bent u al lid en kunt u ook meestemmen voor deze prestigieuze verkiezing. Aanmelden bij Aart, Ad of Kees (sr.) Ik zeg: DOEN!

Over de derde helft kunnen we kort zijn: blijkbaar hebben de organisatoren een neusje voor plannen: zo’n wedstrijd, zulk weer, het kan allemaal niet beter: complimenten voor jullie!

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!