J. de Goeij

Accommodatie

Onbekend

HSSC’61 – BZC’14

Zoals u wellicht weet heeft uw verslaggever een te verwaarloze voetbalverleden. Qua aantal jaren in het jeugdvoetbal valt het nog mee, qua prestaties…laat maar zitten. Wel loop ik al heel wat jaren om het voetbalveld en hoor daar soms de meest fantastische verhalen. Vissers staan bekend om hun “visserslatijn” maar de uitdrukking “voetballatijn” zou wellicht ook niet misstaan in de voetbalwereld. Vandaag speelt onze hoofdmacht tegen een combinatie van Brakel en Zuilichem en met name Brakel komt regelmatig voor in die verhalen. Er schijnen complete veldslagen uitgevochten te zijn in de vorige eeuw tussen genoemd dorp en de mannen uit Hei- en Boeicop en Schoonrewoerd. Betonnen palen die om het veld heen stonden werden  met de koppen doormidden gekliefd en niemand was zijn ledematen zeker bij mannen als Coen Nieuwboer en Jan de With. Je zou het niet zeggen als je  die vriendelijke baasjes tegenwoordig langs de lijn ziet… Maar het hoogst op deze lijst van onverschrokkelingen staat in mijn beleving wijlen Job van Hemert. Die schijnt met een bebloed hoofd met daarin een gapend gat (vanwege die betonnen paal) en een dubbele beenbreuk na een wedstrijd tegen Brakel na thuiskomst eerste een koppel koeien gemolken te hebben om daarna (op aandringen van zijn moeder) een bezoek te brengen aan dr. van der Wind. Na een verplichte zondagse rustdag, meldde hij zich op maandagmorgen om zes uur weer bij de firma Wallaard in Noordeloos teneinde maar weer eens een betonnen brug aan te gaan leggen ergens in den lande… Ik bedoel maar: dat waren nog eens tijden! Kom daar nog eens om bij de huidige FIFA generatie…

Maar goed: het is natuurlijk gevaarlijk om zoiets op te schrijven als een soort van voorbeschouwing, terwijl de wedstrijd nog gespeeld moet worden. Wie weet wat er boven je hoofd hangt zo’n dag.

Nou: dat wisten we eigenlijk wel, want als je om half drie omhoog keek beloofde dat niet veel goeds voor de rest van de middag. Dat kwam ook aardig uit. De eerste helft was het allemaal nog wel te doen, maar de tweede helft was het één lange stortbui van 45 minuten. Dan is het wel lekker als je de beelden van Frank thuis kunt volgen op de computer/televisie. Enkele diehards hadden toch een plekje gevonden op veilige afstand: op het dak bij Marco en Bianca zaten twee fanaten, op het parkeerterrein aan de overkant zat Eim Buijserd op zijn privé tribune, uit de dakramen van de school staken een paar bekende gezichten en bij Kees en Karin was een ware skybox ingericht op het terras.  De stewards hadden toestemming om voor deze gelegenheid niet persé de hele wedstrijd met de rug naar het veld te staan en zo kon een enkeling de verrichtingen ‘live’ volgen van ons vlaggenschip.

Vandaag stond na lange tijd Bas weer op het veld op zijn vertrouwde plek in de spits en Koen startte vandaag waar hij verleden week eindigde: als linksback. Verder de inmiddels vertrouwde namen op het veld en de bekende namen en geblesseerden op de bank. BZC had de aftrap, maar leverde de bal al snel in. Die kwam aan de rechterkant bij Frank terecht en zijn prachtige schot met het linkerbeen leek in de verre kruising te zeilen, maar de keeper kon er nog net een hand tegen krijgen met als gevolg een corner. Kees kopte die langs de verkeerde kant van de paal maar het leek wel of BZC even helemaal de weg kwijt was. In de tweede minuut was er een enorm misverstand in hun verdediging en de bal viel pardoes voor de voeten van Nicky; die weet daar doorgaans wel raad mee: 1-0. De eerste 15 minuten had HSSC zomaar uit kunnen lopen (eigenlijk: moeten lopen) naar een grotere voorsprong en zichzelf een gemakkelijke middag kunnen bezorgen. Dat deed men niet en gaandeweg kwam BZC beter in de wedstrijd. Na ruim 20 minuten leverde een overtreding van Menno hem een gele kaart op en mocht BZC een vrije trap nemen op zo’n 30 meter van het doel. Een fenomenale pegel van die afstand die gedragen door de wind zo onder de lat leek te verdwijnen, maar een uiterst attente Regilio verwerkte hem tot corner. De gelijkmaker hing echter in de lucht. Vijf minuten later was het hun heel sterke nr. 9 die handig weg draaide van Aron en de gelijkmaker in de verre hoek schoof. Het duurde echter niet lang of we stonden weer op voorsprong. Een aanval die begon bij Kees van de Berg en middels een prachtige pass van Tristan bij Nicky terecht kwam die de uiteindelijk eindstad daarmee al op het bord zette. Er was nogmaals een vrije trap van BZC die van grote afstand op Regilio afgevuurd werd, maar het is wel duidelijk dat we in Regilio een heel betrouwbare keeper in huis gehaald hebben. Iemand die punten voor je pakt noemen kenners dat. Vlak voor rust had Bas de 3-1 moeten scoren, maar zijn schot van heel dichtbij verdween over het doel.

De tweede helft zal ik heel kort samen vatten. Mede omdat ik vanwege het weer twee handen nodig had om m’n paraplu vast te houden en zodoende weinig meer genoteerd heb. We stonden, zeker na de rode kaart van Lucas flink onder druk en verder was het een helft om snel te vergeten.

Een paar opmerkelijke zaken die tweede helft: rood dus voor Lucas, Koen die uitviel met een pittige blessure en Regilio die ons een paar keer voor een gelijkspel (en misschien wel erger) bewaarde. Een sterk spelende Nicky vandaag die het goed doet op de topscorerslijst van de regio Leerdam en een genot om naar een ‘slimme’ Laurens te kijken die precies weet hoe je een wedstrijd de laatste minuten uit moet spelen en ondertussen vriendelijk lacht naar de dug-out van de tegenstander.

Conclusie na vier wedstrijden: een keurig aantal van 9 punten, niet altijd met geweldig voetbal, maar in aanmerking nemende het aantal blessures mogen we best een beetje tevreden zijn.

Hoe het allemaal verder gaat? Je weet nooit wat er boven je hoofd hangt…maar of er volgende week weer gevoetbald wordt??? Ik hoop het!!!