4126RD
HEI- EN BOEICOP
tel. 0345-641741

HSSC ’61 - Arkel

Eén van de beste Nederlandse bands van de afgelopen decennia; De Dijk is bezig met haar afscheidstournee en ik hoorde deze week op de radio een nummer van hen: “Laat het vanavond gebeuren”. Een kleine variatie daarop was voor ons vlaggenschip vandaag van toepassing: “laat het vanmiddag gebeuren”…Twee kansloze nederlagen en een onderste plaats was het resultaat van een beroerde seizoen opening. Het is natuurlijk veel te vroeg om in paniek te raken, maar je hoopt toch wel heel sterk dat er ‘iets’ gebeurt waardoor de weg omhoog wordt gevonden. Dilettant zit in hetzelfde schuitje, dus eigenlijk was het voor beide teams wel een heel belangrijke middag. Verleden week eindigde ik het verslag met de woorden: “werk aan de winkel” en volgens informatie die ik regelmatig thuis krijg was er deze week heel scherp en goed getraind en vertrok diezelfde informant (die daar overigens voorlopig zelf nog  weinig invloed op kan uitoefenen) om half één uit huis met de woorden: “let op! het wordt 4-0 vandaag”! Dat leek me wat aan de optimistisch kant... De opstelling was weer een beetje ‘terug naar af’ en dit kostte Wouter zijn plaats als rechtsback waar Dennis weer stond en Menno nam zijn vertrouwde stek in het centrum naast Jordi weer in. Het Plein lag er weer picobello bij; Jan de Jong heeft zelfs zijn hele woensdagmiddag er voor opgeofferd om het hoofdveld te rollen. De maaier staat weer op zijn kortste maaistand; de kantjes strak gesneden en de prachtige nieuwe oranje/zwarte netten glommen in een heerlijk najaarszonnetje. Kortom: laat het vanmiddag gebeuren!

De start was veelbelovend; Ilse Kortlever soleerde als pupil van de week heel makkelijk door de verdediging van Dilettant en zelfs de keeper (en dat bleek een heel goeie!) was kansloos. Iedereen leek klaar voor de aftrap, maar de scheidsrechter van dienst had blijkbaar materiaalpech, want die vertrok naar de kleedkamer. Gelukkig waren de problemen snel verholpen en zo mocht HSSC aftrappen en nam ook gelijk het initiatief. Al na elf minuten leverde een fraaie aanval, die begon bij Remon en via Koen en Bas voor de voeten van Nicky kwam, de 1-0 op en we gingen er eens even voor zitten. Dit gevoel hadden we al even niet meer gehad… Bas had na ruim een kwartier de 2-0 op zijn schoen, maar schoof de bal net voorlangs. In de twintigste minuut kon Menno een dreigende aanval van Dilettant onderscheppen, maar dat was eigenlijk het eerste gevaar van de tegenstander. In de 25e minuut riep iedereen bij HSSC om een penalty wegens hands, maar de scheidsrechter voldeed niet aan dit dringende verzoek. Na een half uur spelen zetten Tristan met een prachtige pass Bas voor de keeper, maar die laatste won dit onderlinge duel. Zo verzuimden we om de voorsprong uit te bouwen en de laatste tien minuten van de eerste helft waren de beste kansen voor Dilettant. Bastiaan voorkwam nog met een geweldige redding de gelijkmaker op dat moment door de bal tegen de lat te tikken en een vrije trap op de rand van de zestien ging rakelings over. Zo gingen we aan de thee o.i.d. met het tweeledige gevoel dat we het een beetje hadden laten liggen in de afronding, maar dat we uiteindelijk ook zomaar gelijk hadden kunnen staan.

De tweede helft begon Dilettant sterker, maar meer dan een paar corners leverde dit niet op. In de vijftigste minuut was er een prachtige aanval over de linkerkant waarbij Nicky de bal bij Bas bezorgde. Die leek te kunnen scoren, maar hij zag Aron die er nog kansrijker voorstond niet over het hoofd en die liep de 2-0 binnen. Nadat Dennis nog een tegentreffer voorkwam door de bal uit de doelmond te koppen was de wedstrijd na een klein uur wel beslist. Bas werd neergehaald binnen de zestien en Nicky schoot de penalty binnen: 3-0. Het werd tijd voor wissels. Wouter en Mark namen de plaats in van Tristan en Jordi en even later kwam Lennart in het veld voor Bas. Mooie symbolische wissels, want we zitten in de fase waarin er op een paar plaatsen een strijd is tussen twee ‘voetbalgeneraties’ . De jongelingen staan te dringen, maar de (met alle respect) oudjes geven hun plek zomaar nog niet af. Het is helemaal mooi als ‘die jonkies’ dan voor de vier en vijf nul tekenen. Een prachtige actie van zo’n andere jongeling, Aron die de bal er zelf niet inkreeg kwam voor de voeten van Wouter die heel beheerst scoorde: 4-0. Lennart pakte ook zijn doelpunt mee: zijn aanval over links rondde hij zelf af en zo stond er een mooie 5-0 op het bord. Opvallend is wellicht dat Remon niet op het scorebord kwam vandaag. Dat is toch echt een compliment voor de keeper van Dilettant die de snelheid van Remon bij een aantal counters heel goed inschatte en ver voor zijn doel verdedigde. Samengevat: een mooie voetbalmiddag op Het Plein en voor de trainer het goede gevoel dat je ‘ze’ op scherp hebt kunnen krijgen deze week. Het is nog een beetje te vroeg om na één goede uitslag te “gaan dansen op de vulkaan”, maar het geeft de burger in ieder geval weer moed!