4 - 4

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse/4e klasse 29 nacompetitie

16 mei 2015 14:30

Cakir, B.

HSSC ’61 haalde door een uitstekende serie wedstrijden na de winterstop overtuigend de nacompetitie voor promotie naar de 3e klasse. De ploeg belandde met Olympia ’60 (4e klasser) en Willem II (3e klasser) in één poule en speelde zaterdag de eerste wedstrijd uit bij de 3e klasser. Het duel eindigde in 4-4, waarbij de Heicoppers in het laatste kwartier een riante 2-4 voorsprong uit handen gaven.

Marten Boverhof selecteerde de volgende namen voor dit duel: Niek de Vos, Wessel de Keijzer, Kees Kool, Menno de Keijzer, Ferry Uittenbogaard, Yme van Gent, Laurens van Leeuwen, Bas Scheenhart, Frank de Goeij, Lucas van Dam, Floris Kool, Nicky van Dam, Mathijs Kortlever, Ivan den Hertog, Jari Aantjes en Arjan Kooyman.

Het duel in Tilburg werd op kunstgras gespeeld bij TSVV Merlijn en vele HSSC ’61-supporters hadden de weg ernaartoe gevonden. Met Bengaals vuurwerk werden beide partijen verwelkomd door de supporters en de wedstrijd begon voor HSSC ’61 vrij voortvarend. Yme van Gent zette na 5 minuten goed druk op de rustig opbouwende Tilburgers en via Frank de Goeij lag de gehele defensie wagenwijd open voor Floris Kool om de score te openen: 0-1. De voorsprong was van korte duur, want Willem II kreeg een vrije trap te nemen rondom de Heicopse zestien. De voorzet kwam, de organisatie was niet op orde en de vrijstaande Willem II-er kopte laag raak: 1-1 na 7 minuten spelen. Het spel golfde op en neer en speelde zich met name af op het middenveld, waar Yme van Gent en Laurens van Leeuwen veel duels wonnen. Toch zagen ook zij dat Willem II op voorsprong kwam. Een dieptepass door de as werd verlengd op de doorgelopen schaduwspits, die vogelvrij en met een flinke lucht van buitenspel, mocht hij toch door en schoot de bal langs de uitkomende Niek de Vos: 2-1 na 24 minuten spelen. Willem II kreeg na een lage voorzet bij de tweede paal nog een riante kans om te scoren, maar deze werd jammerlijk naast geschoten. Niek de Vos tikte tevens nog een inzet van dichtbij netjes voorlangs ten koste van een hoekschop. HSSC ’61 ging echter niet bij de pakken neer zitten en herpakte zich prima. Kees Kool vond 10 minuten na de 2-1 broertje Floris. De Heicopse goalgetter controleerde de bal goed en volleerde de bal, weliswaar via de hand van de keeper, maar toch niet minder fraai in de bovenhoek voor de gelijkmaker. De koek voor de rust was nog niet op, want de zwakke Willem II defensie gaf nogmaals een cadeautje weg. Floris Kool was er als de kippen bij om de fout af te straffen en miste oog in oog met de keeper niet: 2-3 vijf minuten voor rust. Dit was tevens de ruststand in een qua scoreverloop knotsgekke eerste helft.

Na de rust was het scoreverloop niet minder knotsgek. Willem II ging naarmate de tweede helft vorderde, steeds meer risico achterin nemen. De krachten bij de Heicopse ploeg vloeiden langzaam maar zeker uit de benen en dat was goed zichtbaar. Floris Kool kreeg een fraaie kans na een goede individuele actie, maar de keeper pakte zijn inzet met links. Het leek het laatste wapenfeit voor de spits, maar hij moest nog éénmaal in actie komen om alleen op de Willem II keeper af te stormen nadat de achterhoede van Willem II weer volledig open lag. Hij scoorde niet, maar Frank de Goeij pikte in alle rust de rebound op en schoot, via een Tilburgs been, hard de rebound binnen voor de 2-4 in de 76e minuut. Floris Kool verliet het veld voor Nicky van Dam en Mathijs Kortlever kwam voor Bas Scheenhart. Willem II zette nu alles op alles en kreeg van de Heicopse ploeg alle tijd en ruimte om van achteruit lange ballen op de doorgeschoven, kopsterke aanvoerder te pompen. Eén van die diepteballen viel ‘ertussen’ en de Tilburgse schaduwspits leek er met de losse bal vandoor te gaan richting het Heicopse doel. Wessel de Keijzer trok, zichtbaar buiten de zestien, aan de noodrem, maar de aanvaller viel in de zestien. De scheidsrechter besloot echter toch om de bal op de stip te leggen en de strafschop werd benut. HSSC ’61 onder zware druk, maar kreeg tegelijkertijd zeeën van ruimte om te benutten. En dat deed de ploeg. Nicky van Dam pikte het zoveelste slippertje van de uitgedunde Willem II defensie op en ging helemaal alleen op de keeper af. Zijn inzet oog in oog met de goalie verdween net naast de voor HSSC ’61 verkeerde kant van de paal. Geen 3-5 dus, maar nog altijd 3-4. De angst voor de gelijkmaker sloop in de ploeg. Niek de Vos voorkwam eerst nog met een hoge redding in de verre hoek dat de gelijkmaker werd binnen gekopt. Maar toen de 88e minuut. Wederom een lange bal naar de aanvoerder die het kopduel kon winnen en de bal verlengde. Meerdere Willem II-aanvallers leken na het doorkoppen meters buitenspel te staan, maar de assistent-scheidsrechter oordeelde anders en liet doorspelen. De 4-4 verdween tegen de touwen en HSSC ’61 verspeelde daarmee een riante voorsprong en een uitstekende uitgangspositie voor het laatste duel. De scheidsrechter eindigde het duel en liet de strafschoppenserie beginnen.

De strafschoppenserie werd door Willem II met 5-4 gewonnen, doordat HSSC ’61 éénmaal de paal raakte en éénmaal een strafschop gestopt zag worden door de Tilburgse keeper. Niek de Vos stopte één penalty van de Tilburgers en zag een tweede redding worden afgekeurd vanwege te vroeg bewegen op de lijn. Eerder overkwam dat ook de Tilburgse keeper, maar ook toen ging de over te nemen strafschop erin.

HSSC ’61 likte de kort na het duel de wonden vanwege het uit handen geven van de 2-4 voorsprong in het laatste kwartier. Het zal tevens haar vraagtekens hebben en houden over de arbitrale leiding bij drie van de vier tegengoals, maar had zelf op eigen kracht voldoende mogelijkheden om de klus te klaren. Willem II vierde feest, want herrees voor de zoveelste keer dit seizoen ‘uit de dood’ door terug te komen na een flinke achterstand. Toen letterlijk de kruitdampen waren gaan liggen, kwam de berusting bij HSSC ’61 en kwam het besef dat er feitelijk nog geen man overboord is. Zaterdag 23 mei speelt Olympia ’60 haar eerste wedstrijd tegen Willem II en aan de hand van de uitslag van die wedstrijd zal HSSC ’61 precies weten wat het minimaal moet doen op 30 mei thuis tegen Olympia ’60. Wat de uitslag komende zaterdag ook zal worden tussen Olympia ’60 en Willem II; HSSC ’61 heeft alles op 30 mei nog volledig in eigen hand om thuis in een heuse ‘finale’ op Het Plein de promotie veilig te stellen.