Mannen zaterdag, 1, 3e klasse C

2 april 2016 14:30

Pijper, J.A.A. de

Op 1 april verloor Alva zijn bril. Afgelopen week vierden ze in Brielle weer hun bevrijding. Op 1 april 1572 waren het de Geuzen die het opnamen tegen de Spaanse overheersers. Met hun schepen lagen ze voor de bezette stad den Briel en toen de veerman Jan Koppelstock gevraagd werd of er veel Spanjaarden in de stad waren loog hij en vertelde dat er niet zo veel waren en dat de Geuzen ze makkelijk konden verslaan. De Geuzen putten daaruit moed en gingen ten strijde. Ze veroverde de stad en de Spaanse hertog Alva baalde.  Voor ons is 1 april misschien de dag om  grappen uit te halen, maar in den Briel vieren ze de bevrijding nog altijd.  Een beetje de strijd van de mannen  (Spanjaarden) tegen de jongens (Geuzen), waarbij de geuzen dus wonnen, tegen alle verwachting in.

Vandaag de wedstrijd tegen koploper Brederodes. Deze ploeg heeft 53 punten, en een doelsaldo van van +42 na 20 speelronden. Jammer dat deze gegevens vooraf bekend waren en niet verbloemd konden worden en een “Jan Koppelstock leugentje” er voor zou zorgen dat we niet zo onder de indruk zouden zijn van de ruime voorsprong in de stand.

De zon was wel voorspeld, maar verschuilde zich achter de wolken deze middag. Voor de toeschouwers jammer, om te spelen een prima temperatuur overigens.

Een mooie voorwedstrijd van onze A junioren, die het lukte om koploper LRC A1 te verslaan en daarmee voorzichtig mogen dromen van een beslissingsronde voor het kampioenschap in de eerste klasse. Voor ons liggen die kaarten iets anders. Onze koploper heeft een lengte voorsprong op de rest en is nagenoeg kampioen. Vandaag zouden ze dat niet kunnen worden. Voor HSSC’61 dus de opdracht om het Brederodes zo lastig mogelijk te maken en als het kan te stunten.

Van onderschatting vanuit Brederodes was geen sprake. Zij begonnen de wedstrijd geconcentreerd en lieten de bal goed rond gaan. HSSC’61 kreeg ondanks dat wel een aantal kansen in de eerste helft. In de beginfase was het Frank de Goeij die Lucas van Dam wegstuurde. Maar helaas voor Lucas was de keeper attent en op tijd uitgekomen. Hij verkleinde zijn doel goed en redde.  Floris Kool kreeg daarna een kansje. Nagenoeg de eerste kans voor Brederodes daarna was een voorzet vanaf links, die door een Brederodes speler vrij ingekopt kon worden bij de tweede paal.  0-1. Het was Brederodes dat vanaf dat moment het spel dicteerde en vooral het winnen van duels was moeilijk voor de Heicoppers. Zowel over de grond, maar zeker in de lucht heerste Brederodes. Dat betekende niet dat er geen kansjes waren. Floris Kool mocht het nog eens uit een moeilijke hoek proberen, maar de keeper stond goed. Daarna een voorzet van Laurens van Leeuwen, die door Floris Kool aangenomen wordt, naar binnen draait en kan schieten. Helaas geen doelpunten aan Heicop zijde. Brederodes scoort wel. En weer met een kopbal. Een hoge bal in het strafschopgebied wordt door de spits van Brederodes goed beoordeeld en tussen twee man en een uitkomende keeper, weet hij de bal met een boog in het doel te koppen. 0-2. Brederodes blijft de ploeg die het meeste duels wint en ze schuwen ook niet om de duels stevig in te gaan. Een overtreding op Frank de Goeij zorgt in de 40e minuut voor een vrije trap op een mooie positie voor Heicop. Nicky van Dam gaat achter de bal staan en hij weet wel raad met dit soort situaties. Een mooie vrij trap belandt op de lat, de bal valt voor de voeten van spits Floris Kool, die de bal hard raakt, maar ook over schiet. De grootste kans voor Heicop en daarna is het rust.

De tweede helft begint daarna dramatisch. Ongetwijfeld zal het strijdplan van de Heicoppers zijn geweest om meer tegenstand te bieden en te zoeken naar aansluiting. Het tegenovergestelde gebeurde. Een corner belandt in de 47e minuut in het doel en dus 0-3. Eigenlijk net zoals de uitwedstrijd, gelijk een doelpunt en daarmee lijkt de wedstrijd gespeeld. Het tegendeel is echter waar. Er zijn kansen voor Heicop. Frank de Goeij geeft voor op Lucas, maar geen goal. Daarna is het Frank de Goeij zelf die van grote afstand schiet en door de keeper ternauwernood tot corner kan worden verwerkt. Voor het doel van Niek de Vos ontstaat nog een scrimmage, maar Niek en de verdediging komen hier als winnaar uit, geen 0-4. Dat doet Brederodes eigenlijk een beetje de das om. Ze maken geen vierde en dan komt er een fase waarin Heicop gaat aanzetten. Een soort Heicops “half uurtje”.  Laurens van Leeuwen zet een aanval op, speelt Floris Kool in, die de bal direct met de buitenkant van de voet weer meegeeft op Laurens. Laurens levert een perfecte voorzet af bij de tweede paal en daar staat verdediger en rots in de branding Wessel de Keijzer. Nu moet u weten dat Wessel een verdediger is en de meeste verdedigers zullen ongetwijfeld, zodra de bal voor de voeten komt bij het doel hem direct proberen te raken, met de kans ook dat deze dan hoog over het doel gaat. Wessel neemt de bal echter rustig aan, kijk en dan bam!! de bal hard in de kruising! 1-3. Schitterend doelpunt. Van de jongens begreep ik dat Wessel op trainingen eigenlijk alleen maar hard in de kruising kan schieten als hij voor het doel komt. Een mooie specialiteit! In ieder geval kwam er toch een soort van hoop in het team en de na rust goed ingevallen Bas Scheenhart is een minuut later er vandoor op rechts, kijkt, ziet de lange hoek vrij en scoort de 2-3. Vanaf dat moment ontstaat er een boeiend duel. Brederodes die dacht een makkelijke middag te hebben, krijgt het lastig en Heicop gaat nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. De ingevallen A junior Arwin van Soest loopt weg achter twee verdedigers vandaan en dat wordt gezien door Bas Scheenhart.  Arwin staat één op éen, maar de goed oplettende keeper komt snel uit en redt.

In de 87e minuut is het een Brederodes speler die met de bal de hoekvlag van het veld op zoekt en zo op zoek gaat naar tijdwinst. Dit doen meestal ploegen die bang zijn en op niet-leuke wijze proberen tijd te rekken. Op dat moment waren de Heicoppers en niet blij mee, want zij waren op zoek naar de gelijkmaker. Maar achteraf ook wel weer mooi om te zien dat we het in de slotfase Brederodes toch lastig maakte en zij toch bang waren voor “die Heicopse boeren” en op deze wijze probeerden de wedstrijd uit te spelen.

Na 90 minuten en wat blessure tijd fluit de scheidsrechter af en is de eindstand 2-3. Dat ziet er dan toch wel heel wat anders uit dan de 5-1 nederlaag eerder dit seizoen bij Brederodes. Jammer van de eerste helft en de 0-3 achterstand na 47 minuten, daardoor kwam de spanning pas op het eind en kwam de wedstrijd te laat op gang.

Volgende week staat de wedstrijd tegen Streefkerk op het programma. Hoewel we daar uit met 4-1 wonnen, zal het zeker niet makkelijk worden. Streefkerk wint de laatste tijd veel wedstrijden en staan er in de derde periode ook nog eens goed voor. Kortom, alles zal weer gegeven moeten worden om deze ploeg te verslaan en er voor te zorgen dat ze niet te dichtbij komen in de stand, of er zelfs er boven komen te staan.

“Op April-zes, verloor Alva zijn Fles”. En spreuk die de tweede overwinning van de Geuzen weergaf. Nadat den Briel was ingenomen, werd Vlissingen (Fles)  veroverd op 6 april. Laten we zo de komende wedstrijden maar ingaan, voor niets of niemand bang. Come on strijders! Op naar een mooi seizoenseinde!