15 oktober 2016 14:30

Fijter, H.A. de

Zaterdag 15 oktober de enige echte Zederikderby.  De vraag is hoe lang we daar nog van kunnen spreken, aangezien de gemeente Zederik wil fuseren met Leerdam en Vianen. Maar voor deze middag werd er toegeleefd door beide clubs naar deze derby.

De vorige week heb ik geschreven dat het mooi zou zijn als mijn titel als volgt kon luiden: “Ameide vindt zijn Waterloo in Hei- en Boeicop” en zo waar, hij staat er boven!

Zoals Napoleon in 1815 een strijdplan had geschreven, zo zullen beide trainers dat ook voor deze wedstrijd hebben gedaan. De opdracht bij HSSC’61  1 was in ieder geval om met passie te spelen en strijd te leveren. Deze strijdwijze was duidelijk terug te zien in de openingsfase. Met Laurens van Leeuwen op het middenveld was dat ook hoorbaar.

De eerste kans was voor Jari Aantjes en snel daarna kreeg Ameide een vrij trap, die hard geschoten werd, maar over ging. Frank de Goeij was er daarna vandoor, zijn inzet werd door de keeper gered. Daarna brak Ameide weer uit, maar goed ingrijpen van Wessel de Keijzer met een mooie sliding, voorkwam een doorbraak. Daarna een harde lage voorzet van Ameide, die ternauwernood door Nicky van Dam , middels een sliding weggehaald kon worden voor het doel.  Diezelfde Nicky van Dam stuurde Floris Kool weg, die door kon gaan, maar de keeper van Ameide lette goed op en verwerkte de inzet van Floris Kool tot corner. Uit die corner, kwam de bal bij Ferry Uittenbogaard terecht, die besloot naar binnen te draaien en eens uit te halen. Pang! Op de lat! Net voor Rust Jari Aantjes nog met een goede mogelijkheid, maar de bal werd niet vol geraakt. En toen rust! Een wedstrijd die wat heen en weer golfde. Geen grote kansen voor beide partijen. Mede omdat Yme van Gent en Menno de Keijzer prima stonden en Menno alle kopduels won. Nadat Ameide in het begin wat sterker leek, kwam HSSC’61 steeds beter in de wedstrijd te zitten. Dat bood hoop voor de tweede helft, met de wind in de rug, richting de kantine.

De geblesseerde Yme van Gent moest achterblijven in de kleedkamer en Mark van Dalen nam zijn plaats in. In de tweede helft een sterker HSSC, maar geen grote kansen. Een combinatie tussen Floris Kool en Arwin van Soest, werd door Arwin over geschoten. Daarna een verre bal van Niek de Vos op Arwin van Soest, die door liep, maar zijn hoofd niet tegen de bal kon krijgen om over de keep heen te koppen. Koploper Ameide raakte wat gefrustreerd. Het liep niet zoals zij het wilde. Met Johan van Es als verse kracht er in, ging HSSC op zoek naar een doelpunt. Uit een corner was het raak. Ferry Uittenbogaard liep goed in, kwam voor zijn man en kopte prachtig en onhoudbaar de door Nicky van Dam genomen hoekschop binnen. 1-0! Super! Normaal zou je bij zo’n wedstrijd zeggen dat degene die het eerste doelpunt maakt, de wedstrijd wint. Maar gezien de geschiedenis van de week er voor tegen EBOH, durfde je dat alleen maar te denken. De frustratie van Ameide leverde de nummer 2 een tweede gele kaart op , dus rood. HSSC’61 op rozen. Maar 1-0 is een kleine marge. HSSC’61 ging op zoek naar de tweede. Een vrije trap van Nicky van Dam, ging net over. Laurens van Leeuwen gaf voor op Ivan den Hertog, maar zijn schot ging hard over. Frank De Goeij mocht na hands van de keeper een vrije trap nemen. Hij deed dat perfect, maar helaas tegen de paal. De bal stuiterde hard terug. Floris Kool kon nog koppen, maar niet genoeg vaart achter de bal krijgen. Ameide was in deze fase van de wedstrijd machteloos, maar de handen gingen pas echt omhoog toen de scheidsrechte floot voor het eindsignaal.

“Ameide vindt in Hei- en Boeicop zijn  Waterloo.” Dat is niet te wijten aan het slechte spel van Ameide, maar de inzet, passie en bij vlagen prima voetbal van HSSC’61 werden beloond. Het leverde in ieder geval drie punten op en HSSC’61 mag zich winnaar van de Zederikderby noemen.

Volgende week zou eigenlijk een vrij weekend zijn, maar aangezien de mannen zich plaatsten voor de volgende ronde van de beker, is er nu een mooie bekerwedstrijd tegen Asperen op Het Plein, met aansluitend een derde helft. Kortom genoeg reden om weer naar Het plein te komen om onze mannen aan te moedigen.