Accommodatie

Onbekend

Sliedrecht JO13-2 -  HSSC'61 JO13-1
22-04-2017

Vroeg uit de veren omdat we al om 08.30 aan de aftrap moeten staan in Sliedrecht. Heel gemakkelijk gaat het allemaal niet, tegen een relatief gemakkelijke tegenstander, gezien de stand. Tot de 20ste minuut van de 2e helft stonden we met 4-0 voor en 4 minuten later staat het 4-3.We zijn gemakzuchtig en gaan de duels niet aan, makkelijk gezegd trainer. Ik erger me aan de manier van verdedigen in de 1:1 duels. Drie minuten later maken we de 3-5 en winnen we de wedstrijd. Remon scoorde ze allemaal. Fantastisch natuurlijk! Hij werd door zijn teamgenoten ook een paar keer heerlijk voor de goal gezet. Met name de bal van Larson was op de millimeter nauwkeurig gegeven dat vond ik de  mooiste in de vroege ochtend. Remon staat inmiddels op 47 competitie doelpunten, ik geef hem nog wel eens kritiek op zijn verdedigende taken maar als spits…….top man.

1:1 duel
Wat is nu precies een duel aangaan? Je hoort het ook zoveel langs de kant of als ik eens een keer bij het 1e elftal van HSSC ga kijken. Je hoort dan ook van alles: win je duels nou eens een keer. Kijk, kijk dan…..krijg je een por in je zijkant, hij gaat het duel niet eens aan. Zet nou eens druk man!! Wees nou eens fel joh! Maar als het je nooit echt geleerd is….. Meestal en zeker in de jeugd wordt daar weinig aandacht aanbesteed, vaak hebben we het over een tactische manier van verdedigen, hoe staan we bij balbezit van de tegenstander, waar op het veld willen we de bal afpakken? Maar als het echt om het afpakken van de bal gaat, het winnen van een 1 tegen 1 duel en daar bij de passende techniek besteden we daar te weinig tijd en aandacht aan.

Bij een 1 tegen 1 duel gaat het om het veroveren van de bal en niet om het druk zetten op de tegenstander.
De Coach aanwijzingen zouden moeten zijn:
Verdedig naar de bal toe en neem de ruimte weg
Verdedig met de binnen kant voet, (zie de goal van Nick Viergever tegen Schalke ‘04 )
Sta op je voorvoeten, je kunt sneller reageren, door je knieën, sta laag
Sta open gedraaid, voeten naar buiten, je kunt bij een actie veel sneller draaien
Dwing je tegenstander, afhankelijk van de situatie naar buiten/binnen of op zijn zwakste been
Analyseer je aanvaller
Rustig in het hoofd blijven
Blijf op je benen staan, de tackle is het laatse redmiddel

En misschien wel de belangrijkste
Laat je voelen, vecht je met gedrevenheid en een gezonde agressie in het duel, creëer een wil om de bal af te pakken.

Hardinxveld JO13-1 - HSSC'61 JO13-1
29-04-2017

Hardinxveld speelt in de hoofdklasse (wel onderaan). In hun verslagen had ik opgemerkt dat ze spelen in een formatie 1-4-4-2. Dus het team is er op voorbereid en de mogelijke oplossingen zijn besproken. Nu ik tactisch/technisch toch zo lekker bezig ben. Je kan het verdedigen als team in stukken hakken.

Teamfunctie storen /verdedigen
1e spelbedoeling    scoren/verdedigen om te scoren op de helft tegenpartij
2e spelbedoeling    storen/verdedigen om aan te vallen rond de middenlijn
3e spelbedoeling    storen/verdedigen om op te bouwen op eigen helft

Wij kiezen meestal voor de 1e spelbedoeling, de buitenspelers moeten hun directe tegenstander loslaten en bij het moment van inspelen van één van de linker of rechter vleugelverdedigers zetten we druk. De centrale as moet bezet blijven, de kortste weg naar de goal moet je dicht houden.

Nu ga ik proberen om iets uit te leggen. In de warming-up schrikken onze mannen van de keeper. Hij zat nog net niet klem tussen de lat. Groot en fysiek super sterk. Hoe maak je van zijn sterkte zijn zwakte? Keeper lekker laten uitschieten en de bal komt richting de middenlijn. Prima toch, veroveren we daar de bal. Over naar spelbedoeling 2, ik heb het ook een aantal keren geroepen, je weet waar de bal komt. Zonder veel uit te leggen gebeurd het toch zo als je het hebben wil. Het moet natuurlijk ook wel meezitten.

De wedstrijd
In de wedstrijd tegen genoemde tegenstander is het aanpassen door de hogere handelingssnelheid, dat duurde maar even. We maken het de tegenstander heel  lastig om te voetballen, jep zelfs de duels worden gewonnen. In mijn ogen één van de beste 30 minuten van het seizoen. Maar dan niet alleen verdedigend maar ook aanvallend en in de omschakeling. De spelers kennen inmiddels de termen.  Arkel 1ste helft begon ook zo goed, daar is de grote opmars ook begonnen. We gaan rusten met een 0-2 voorsprong. Bij beide doelpunten is de ruimte benut achter de tegenstander, we kunnen zo voetballen omdat de verdedigers en middenvelders hun taken perfect verdedigend uitvoeren maar ook na de bal veroverd te hebben, het voetballend kunnen oplossen. Bijvoorbeeld de 0-2, in het begin zou Donna de bal hebben uitgetrapt, nu keek ze al vooruit en zocht de oplossing in de diepte. Remon was weer scherp en snel vandaag. Met wat meer geluk had het zomaar 0-3 of 0-4 kunnen staan.  Maarten was weer terug en uitgerust blijkbaar, sterk in de duels en laat Lieke en Bart ook beter voetballen op het middenveld. De “kleine” mannen Larson en Gino werken zich ook helemaal uit de naad, ze moeten daar veel meer voor doen. Sven en Milan gunde de tegenstanders geen tijd voor aanname, hoe korter op de bal hoe scherper je dekt.

2e helft
In de 2e helft zijn er van beide kanten weinig kansen maar de wedstrijd is daar zeker niet minder boeiend door. De tegenstander dwong ons meer in spelbedoeling 3. Meer verdedigen op eigen helft en bij balbezit weer opbouwen op eigen helft en de tegenstander terug dwingen en dat gebeurde soms ook op een manier……genieten. Bij opname zouden we de regio in beeld prijs zo weer winnen. Het gebeurde soms door de bal in één keer raken over vier of vijf schijven de bal zo weer voorin was.

Sliedrecht winnen we wel, maar daar was ik niet zo tevreden over het vertoonde spel. Maar tegen Hardinxveld heb ik genoten. Daar zat alles in voor een trainer, daar doe je het voor!