SC Everstein 1

1 - 2

3e klasse D

27 oktober 2018 14:30

EVERDINGEN – Het optimisme van de kant van SC Everstein werkte op HSSC’61 kennelijk als de welbekende rode lap op de stier. Ofschoon een gelijkspel de verhoudingen beter zou hebben weergegeven, bezorgden de bezoekers de ongeslagen gastheren hun eerste nederlaag: 1-2.

“HSSC’61 komt met knikkende knieën naar de dijk, en we gaan met 3-1 of 4-1 winnen”, was de verwachting vanuit het kamp van de roodwitten. Gezien de start van de thuisclub had dat best gekund. De thuisclub zette veel druk op de gasten die heel veel spelers achter de bal hielden. Het was echter allesbehalve een zware storm die werd ontwikkeld, en de gasten, deze keer spelend in witzwart, voetbalden zeker niet met de bibbers in de benen. HSSC’61 kwam eruit als het kon en zakte in als het nodig was.

Niveau
Het statische SC Everstein voetbalde in een laag tempo, had geen lopende spelers en te veel jongens die hun niveau niet haalden. De bezoekers dwongen Rick Fierens om op te moeten bouwen en dat is nu net niet iets waar de verdediger het sterkst in is. Yassine Boughlalgh, de rechterspits van de thuisclub, zorgde voor prachtige duels met verdediger Jari Aantjes: techniek versus onverzettelijkheid, zonder een aanwijsbare winnaar.

SC Everstein had een groot veldoverwicht maar slaagde er niet ook maar één kans van betekenis te creëren. Aan de overzijde, met een glansrol voor de soevereine Brayton Biekman, kwam HSSC’61 evenmin tot grote daden.

Scherpte
Zes minuten voor de pauze kregen de gasten hun eerste kans. Na een goede aanval schoot Bas Scheenhart de bal echter op de lat. Een minuut later was de scherpte nog niet terug in de defensie van de roodhemden en deze keer had Scheenhart van dichtbij wél succes: 0-1. Voordat de thuisclub zich had hersteld lag de tweede er al in. Na een hoekschop kopte de vrijstaande Menno de Keijzer de bal in de verste hoek: 0-2.

In blessuretijd werd een overtreding van Boughlalgh bestraft met een gele kaart. Die maakte zich daar, in woord en gebaar, dermate druk over dat de arbiter weinig anders kon doen dan hem nóg zo’n prent geven.

Scrimmage
Met de jonge Gerwin het Lam voor Fierens moest SC Everstein na de thee redden wat er te redden was. De ploeg koos direct voor de aanval, en geen moment was te merken dat het een strijd van tien tegen elf was. Sterker nog: in ondertal maakte het team meer indruk dan in voltallige formatie. Vaak was doelman Emiel Schippers de enige die op de eigen helft stond.

Het loon kwam in de negende minuut. Een langlopende aanval mondde uit in een scrimmage en van dichtbij zorgde Het Lam voor aansluiting: 1-2. Er werd met meer pit gevoetbald, en in plaats van het breedtespel uit het eerste bedrijf kwam er meer diepte in het spel.

Overleg
HSSC’61 vond het allemaal best. Het elftal kroop in de verdedigende stelling en gokte op de counters en de snelheid van Scheenhart en Nicky van Dam. Na dik een kwartier leverde dat een doelpunt op van Scheenhart. De scheidsrechter kende de treffer toe maar kwam daar na overleg met de assistent-scheidsrechter van SC Everstein op terug. In tegenstelling tot de vlakke eerste helft was nu wél sprake van een derby. Het tempo was hoog, het was spannend, er werd strijd geleverd en dat daarbij zeven kaarten vielen werd op de koop toe genomen.

Geslagen honden
SC Everstein kreeg genoeg kansen om langszij te komen, raakte twee keer het houtwerk en had in doelman Niek de Vos een grote sta-in-de-weg. Alles wat de thuisclub ondernam leidde tot niets, en na het laatste fluitsignaal dropen de spelers als geslagen honden af. Dat stond in schril contrast met de vreugde van HSSC’61, dat de thuisclub zijn eerste nederlaag van dit seizoen toebracht en zelf zijn eerste uitzege behaalde.

Gedisciplineerd
“We waren vandaag tot op het bot gebrand en hebben tactisch goed en gedisciplineerd gevoetbald”, vertelde HSSC-trainer Gerrit Molenaar. “We hebben het aangedurfd om achterin de hele wedstrijd een-tegen-een te spelen. Toen het kort na rust 1-2 werd kon het alle kanten op. Ik vond het laf van de scheidsrechter dat hij ons derde doelpunt afkeurde; daarmee hield hij SC Everstein in de wedstrijd.”

Leeuwen
“SC Everstein was voor rust te timide”, meende Everstein-trainer Carel van der Velde. “Het was lastig voetballen tegen een elftal dat iedereen achter de bal hield. In de tweede helft hebben we gevochten als leeuwen en gezien de kansen die we hebben gekregen had er voor ons meer ingezeten dan deze nederlaag.”